Rețetă tartă cu brânză brie, fenicul, merișoare uscate și vin Porto la cuptor
Porții
1
Complexitate
2
Pregătire
Gătire
22m
Temperatură
Calorii
-
Ingrediente
• 2 linguri unt nesărat |
• 1 bulb mic de fenicul fără miez și tăiat în felii foarte subțiri, aproximativ 1 1/4 căni |
• 1 ceapă medie, tăiată în felii foarte subțiri |
• 2 căței de usturoi, tocați mărunt |
• 2 lingurițe zahăr |
• 1 linguriță cimbru proaspăt tocat |
• 1/2 cană de merișoare uscate |
• 2/3 cană vin de Porto |
• 1/2 linguriță sare de mare |
• 500 gr. de foietaj congelat, dezghețat |
• 1 kg de brânză Brie, refrigerată, tăiată în jumătate pe orizontală |
• 1 ou mare, bătut ușor |
Descriere
Transformați o roată simplă de brânză brie într-un aperitiv delicios, cu un echilibru perfect între aromele dulci, acrișoase și sărate!
Mod de preparare
Umplutură
- Topiți untul într-o tigaie antiaderentă la foc mediu.
- Adăugați feniculul, ceapa, usturoiul, zahărul și cimbrul;
- Căliți, amestecând din când în când, până compoziția devine foarte moale și ușor aurie, timp de 14-15 minute.
- Amestecați merișoarele și căliți 1 minut.
- Adăugați vinul de Porto, dați în clocot și căliți până se evaporă, aproximativ 2-3 minute.
- Luați de pe foc și adăugați sarea. Turnați într-un bol și lăsați la răcit timp de 10 minute.
- Pe o suprafață presărată cu puțină făină rulați 1 foaie de aluat pentru a forma un pătrat de 30 cm și puneți-o apoi într-o tavă de copt cu pereți mici pe care ați întins în prealabil hârtie de copt.
- Puneți partea de dedesubt a brânzei în centrul aluatului, cu partea tăiată în sus.
- Întindeți amestecul răcit de fenicul peste brânză, iar apoi acoperiți cu jumătatea de deasupra, cu partea tăiată în jos.
- Întinzând ușor aluatul, dacă este nevoie, împăturiți-l în sus și peste brânză, nu va acoperi întreaga compoziție.
- Ungeți aluatul pe amândouă părțile cu o parte din ou.
- Întindeți restul de foaie de aluat, pe o suprafață ușor presărată cu făină, pentru a forma un pătrat de 30 cm.
- Aranjați peste brânză, apăsând ușor cele 4 colțuri, și înfășurați strâns în jurul brânzei, împăturind dedesubt surplusul de aluat.
- Ungeți complet cu ou partea de deasupra.
- Dacă doriți, tăiați în forme de frunze bucățile în exces și decorați pe deasupra.
- Lăsați la frigider, fără capac, timp de 30 minute.
- Preîncălziți cuptorul până la 220°C.
- Coaceți brânza până când aluatul capătă un aspect auriu și pufos, timp de aproximativ 20-22 de minute.
- Lăsați la răcit timp de 20 de minute, după care aranjați pe un platou înainte de a servi.